"O casă simplă, cu o suprafață de maximum 50 mp" a fost singura cerință a beneficiarului. Astfel, am ales împreună configurația "A-frame". Forma simplă și spațiul deschis către cer ne-au permis să creăm un interior cald, dar modern și vibrant, pe fundalul peisajului montan de care utilizatorii se pot bucura în fiecare zi.
Când un cuplu tânăr cu 2 copii a venit la noi cu solicitarea de a le transforma noua casă achiziționată într-un acasă primitor, vesel și colorat, am știut că urmează o poveste frumoasă despre provocarea de a da un suflu nou și o strălucire de culori unei construcții mai degrabă austere din anii 2010. De la prima vizită am realizat că zona cu cel mai mare impact și cea mai dificilă de reconfigurat este livingul, datorită conformării scării existente ce intră în spațiu și-l împarte vizual în două. Am decis să reconfigurăm scara cu o balustradă-perete către living care găzduiește televizorul și șemineul, redând astfel continuitatea spațiului și maximizându-i potențialul. De aici s-au țesut și restul încăperilor, având constant în minte caracterul boem al familiei și dorința lor de a maximiza utilitatea fiecărui spațiu. Astfel au luat naștere bucătăria și dining-ul cu accente retro și tradiționale, băile îndrăznețe, calmul din dormitorul matrimonial și joaca din camera copiilor. Reconfigurarea mansardei a fost și ea o provocare începând cu scara de acces până la gestionarea înălțimii reduse și a configurării existente cu baia și stâlpul de susținere din centru. Am ales și aici o cromatică veselă și plină de viață completată de mobilierul ludic. Întreaga amenajare este un joc de culori și texturi menită să dea o nouă viață casei și un cămin primitor familiei.
Un proiect de locuință cu spații comune ample, dormitoare generoase și foarte multă lumină - aceasta a fost cerința și aceasta ne-a fost mantra în realizarea conceptului. Am vrut să fie un proiect ce duce cu gândul la proporțiile casei tradiționale din zonă - pe parter, desfășurată pe lung, cu sageac jos proeminent și prispă, dar care să aibă în interior beneficiile unei case noi - tavane înalte, vitraje mari și spații generoase pentru fiecare încăpere. Cele două "curți de lumină" vorbesc despre intimitate. Pe de-o parte intimitatea familiei - terasă ferită de ochii trecătorilor de pe stradă, și pe de altă parte intimitatea cuplului - dormitorul matrimonial cu aport generos de lumină, dar fără expunere către vecin.
Un teren îngust, dar lung, cu un front stradal de doar 6.75 metri și o cerință pe cât de clară din partea beneficiarului: "Iubim apartamentul în care locuim, este perfect, ne dorim doar să îl amplasăm pe teren și atât". Pornind de la această dorință, am preluat configurația apartamentului existent și am transpus-o în noul context, descompunând-o în elemente modulare, asemeni unui joc de Tetris. Astfel, fiecare spațiu a fost reconfigurat pentru a se adapta specificului terenului, fără a pierde din funcționalitate sau confort. Având în vedere pasiunea beneficiarilor pentru plante, dar și necesitatea de a anticipa nevoile unei locuințe pe termen lung, proiectul a fost conceput astfel încât să permită, la nevoie, instalarea unui lift. Până atunci, însă, spațiul destinat acestuia găzduiește un copac ce întregește atmosfera vibrantă a junglei interioare. Proiectul a fost făcut în colaborare cu Arh. Pribeagu Veronica - S.C. ATRIUM 2000 SRL
Când a venit clientul la noi cu acest proiect l-am primit ca pe o provocare și deopotrivă o oportunitate de a crea un ansamblu turistic unic prin conformare și facilități, dar și prin relația cu peisajul. Cerințele sale au fost clare: un ansamblu turistic care să funcționeze atât ca unități individuale pentru familii sau grupuri cât și ca loc pentru evenimente corporate sau team building-uri. Provocările erau și ele clare: teren în pantă destul de mare, buget destul de redus, construcții de suprafață mare ce trebuiau să preia panta terenului astfel încât să evităm generarea de ziduri de sprijin exagerate. Astfel am gândit împreună o temă de proiectare ce include 4 cabane individuale cu câte 2 dormitoare, chicinetă, terasă proprie și ciubăr. De asemenea am propus o clădire ce găzduiește o sală multifuncțională, o bucătărie și o terasă mare ce pot fi folosite de toți vizitatorii. În imediata apropiere, urmând panta terenului, am așezat o piscină acoperită și închisă cu vestiare și zone de spa. Diferențele de nivel dintre construcții sunt preluate de trepte și rampe. Cu dorința de a onora zona încă neexplorată și natura înconjurătoare, am integrat cele trei funcțiuni principale în peisajul existent, maximizând astfel potențialul terenului. Conceptul nostru pornește de la priveliștea pe care o oferă locul privilegiat ales pentru acest proiect, peste dealuri la răsărit. Ținând cont de solicitările clientului, de poziția geografică, și de panta pronunțată a terenului pe direcția E-V, am decis să orientăm toate construcțiile către Est unde se află și cel mai jos punct al terenului și unde este și priveliștea cea mai frumoasă. Totodată, orientarea ferestrelor pe doar două dintre fațade asigură intimitatea fiecărui oaspete. Fiecare clădire este orientată astfel încât cea din fața ei să nu-i limiteze priveliștea. Acoperișurile clădirilor au toate aceleași pante (16° și 20°) și reflectă însăși creasta dealurilor profilate pe cer în fața lor. Din punct de vedere al sistemului constructiv, clădirile ce adăpostesc spații comune se vor realiza cu structură de lemn lamelat încleiat (glulam) și se vor închide cu pereți ușori de tip sandwich de lemn și vată minerală. Cabanele în schimb, având deschideri mult mai mici, se vor realiza cu structură de lemn masiv, închideri de zidărie, pereți tip sandwich din lemn și vată minerală.
O familie cu un singur copil locuiește într-un apartament în București și își dorește să construiască o casă simplă, fără excese, cu spații de dimensiuni rezonabile și ușor de întreținut. Astfel a luat naștere acest proiect de casă compactă, cu aspect minimalist atât la exterior cât și la interior, unde fiecare spațiu a fost gândit pentru a fi utilizat la maxim. Dining-ul în cap de perspectivă și deschiderea către livadă ce pot fi zărite încă de la intrarea în casă, divanul din living și șemineul care se profilează și pe fațada din spate au fost câteva dintre ideile care ne-au ghidat în configurarea planimetrică. Liniile fațadei și aspectul exterior de prisme suprapuse vin să reflecte simplitatea din interior a casei.
Un cuplu care își adună des copiii și prietenii la masă ne propune realizarea unui proiect de casă simplă, primitoare, cu spații ample și luminoase. Alegem astfel să ne concentrăm atenția pe livingul generos conectat cu o bucătărie open space. Locul de luat masă este amplasat aparte - conectat cu exteriorul - astfel încât să ofere o experiență plăcută zi de zi, dar să poată fi și extins la nevoie. Luminatorul de peste living aduce un plus de căldură și spectacol încăperii destinate primirii de oaspeți. Dormitoarele spațioase și luminoase întregesc ansamblul confortului la el acasă. Lemnul de pe fațadă, cornisa foarte prezentă și terasele generoase, împreună cu accesul minimalist fac din această casă epicentrul ospitalității și al bunei dispoziții.
Hai să transformăm viziunea ta în realitate. Contactează-ne pentru a discuta despre proiectul tău.
Transformă-ți viziunea în realitate cu ajutorul echipei noastre de experți în arhitectură și design.
Suntem mereu deschiși să explorăm noi oportunități și să creăm spații care inspiră și impresionează.